Kielikylpy
Perustietoa Kauniaisten kielikylpymallista
Kielikylpy on vapaaehtoinen opetusohjelma, joka on tarkoitettu muuta kuin ruotsin kieltä äidinkielenään puhuville lapsille. Kielikylpy on myös tärkeä osa Kauniaisten kaupungin kansainvälisyysstrategiaa, joka tukee kaksikielisyyttä ja kieliryhmien välistä yhteistyötä laaja-alaisesti.
Kuinka vanhemmat voivat tukea lapsen kielitaidon kehitystä?
Tavoitteena on, että Kauniaisten kielikylpymallilla lapset saavuttavat käytännön kaksikielisyyden. Huoltajan ja lapsen motivaatio sekä asennoituminen kielikylpyyn ja oppimiseen ovat tärkeitä asioita. Vanhemmilta toivotaan myönteistä ja osallistuvaa asennetta kielikylpyä kohtaan. Valitessaan kielikylpypolun lapselleen huoltaja sitoutuu lapsen kielellisen kehityksen tukemiseen. Erityisesti äidinkielen kehityksen tukeminen ja kielellisenä mallina toimiminen on tärkeää. Tärkeää on myös muistaa, että vastuu lapsen äidinkielen kehityksestä on myös vanhemmilla.
Kielikylpymetodi ja sen soveltaminen Mäntymäen koulussa
Kielikylpymetodin tavoitteena on oppia toinen kotimainen kieli toiminnan kautta. Lapsi oppii ruotsin äidinkielen omaisesti eli ensiksi puhumaan ja vasta sitten lukemaan ja kirjoittamaan. Perusopetuksessa kielikylpyryhmä noudattaa samaa opetussuunnitelmaa kuin suomenkieliset ryhmät. Opettajalla on yksikielinen rooli kielikylpyryhmässä, eli opetuskielen vaihtuessa vaihtuu myös opettaja. Opetuksessa korostuu havainnollisuus ja konkreettisuus, oppilaskeskeiset työtavat sekä vuorovaikutteisuus.
Kauniaisten kielikylpy-yhdistys
Kielikylpy-yhdistys tukee kielikylpytoimintaa mm. kielikylpystipendeillä, ruotsinkielisten teatteriretkien ja muiden tapahtumien tukemisella sekä ruotsin kieltä tukevan materiaalin hankkimisella päiväkoteihin ja kouluihin. Yhdistys toimii myös kielikylpyluokkien vanhempainyhdistyksenä. Varat yhdistyksen toimintaan kerätään jäsenmaksuilla, myyjäisillä ja säätiöiltä haetuilla avustuksilla. Kielikylpy-yhdistys ottaa mielellään lisää jäseniä toimintaansa!
Lisätietoa Kielikylpy-yhdistystä: